Dragi părinți,
Nimic nu este mai important decât protejarea sănătății copilului vostru. Nu trebuie să faceți lucruri imposibile pentru el, este de ajuns să le faceți pe cele mai importante.
Direcția de Sănătate Publică Vrancea în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea desfășoară campania de informare si educare „Protejează-te de HPV”.
Știați că ?
• Infecția cu HPV ( papilomavirusul uman) este implicată în 99% din cazurile de cancer de col uterin și asociată cu dezvoltarea verucilor genitale și a altor tipuri de cancer ale organelor genitale masculine sau feminine, cancere de anus, dar și cancere orofaringiene.
• Riscul de a dezvolta o infecție cu HPV pe parcursul vieții este foarte mare, aceasta fiind cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală. 8 din 10 adulți, deopotrivă femei și bărbați, vor fi infectați cu HPV pe parcursul vieții.
• Infecția cu HPV poate fi prevenită prin vaccinare! Efectuată la vârsta preadolescenței și adolescenței, atât la fete, cât și la băieți, aceasta oferă cea mai bună protecție împotriva cancerelor și a altor afecțiuni cauzate de infecția cu HPV.
• În România, infecțiile cu HPV sunt responsabile anual pentru 3380 de noi cazuri de cancer de col uterin și peste 500 de cazuri de alte tipuri de cancer (ale organelor genitale masculine sau feminine, cancere anale, dar și ale regiunii orofaringiene, respectiv ale gurii, corzilor vocale etc)
• Nu există un tratament care să asigure eliminarea virusului din organism, odată ce infecția s-a produs, dar problemele de sănătate/complicațiile determinate de această infecție pot fi tratate (este important însă ca depistarea cancerelor asociate infecției cu HPV să se facă timpuriu, când leziunea este în stadiu incipient).
O decizie pe care o luați acum, îi oferă protecție copilului vostru în viitor, împotriva cancerelor cauzate de infecția cu HPV ! Alegeți să vă ocrotiți copilul și prin vaccinarea anti-HPV !
În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în cadrul Programului Național de Vaccinare, deocamdată pentru fetele aflate în grupa de vârstă 11 – 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali pe baza unei cereri depuse la medicul de familie.
Sunați-vă medicul de familie sau DSP Vrancea și solicitați vaccinarea anti-HPV pentru fiica voastră !
Vă informați, decideți, o protejați!
Informați-vă din surse valide despre vaccinarea anti-HPV – www.protejeaza-tedehpv.ro .
Consiliere privind vaccinarea prin programare la telefon DSP Vrancea – 0237.225979, interior – 315.
Last Updated on 29/03/2023 by Galeș Cătălin