În luna martie, în cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate al Ministerului Sănătății, se derulează campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”. Prin intermediul acestei campanii, profesionștii din domeniul sănătății urmăresc să aducă în atenția publică problematica sănătății orale, să discute despre necesitatea și oportunitatea intervențiilor preventive pentru copiii preșcolari și să încurajeze formarea unor deprinderi sănătoase în ceea ce privește igiena dentară și tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare.
Ne alăturăm astfel, inițiativei Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor respectiv Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, marcată în fiecare an, pe data de 20 martie cu scopul de a de a promova intervenții eficiente pentru sănătatea orală.
Caria dentară reprezintă cea mai răspândită boală netransmisibilă și se corelează la copii cu modele de creștere nefavorabile, reprezentând și o cauză frecventă de absență de la școală. Cariile dentare, asociate direct consumului de zahăr, în general unui stil de viață nesănătos (alimente și băuturi îndulcite sau acide), dar și unei igiene orale deficitare, pot fi prevenite în mare măsură prin intervenții individuale simple, cu costuri reduse, în timp ce tratamentul este costisitor și dificil.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 530 milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinților primari (dinții de lapte) și 796 milioane de persoane sunt afectate de boli parodontale.
La noi în țară, 7 din 10 copii în vârstă de 6 ani examinați de medicii stomatologi școlari nu au dentiția integră și jumătate dintre ei au nevoie de tratament preventiv sau curativ stomatologic, conform rezultatelor preliminare ale procesului de supraveghere și monitorizare a stării de sănătate orală a copiilor în școli din cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru sănătate, Subprogramul Evaluarea stării de sănătate a copiilor și tinerilor.
În ceea ce privește deprinderile de igienă dentară și percepția propriei stări de sănătate orale, din evaluarea opiniei părinților copiilor din grupa de vârstă 6-14 ani, a reieșit că aprox. 51% dintre respondenți spun că se spală pe dinți de două sau mai multe ori pe zi și 49% consideră că au o stare de sănătate a dinților bună.
Menținerea sănătății orale este esențială la toate vârstele însă obiceiurile sănătoase se deprind la vârsta copilăriei de aceea, introducerea spălatului pe dinți, de la apariția primului dinte, în programul zilnic al copilului precum și îngrijirea cavității bucale a bebelușului sunt esențiale.
Suportul metodologic al campaniei „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”. este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, iar la nivel județean campania este implementată de către Direcția de Sănătate Publică a județului Vrancea.
În urma analizei de situație s-a constatat că deja la vârsta de 6 ani există o prevalență mare a afecțiunilor oro-dentare la copii, prevalență care se adâncește la vârste mai mari. Având în vedere potențialul preventiv important reprezentat de intervențiile educative pentru copii propunem drept grup țintă pentru campania de informare, educare comunicare în domeniul sănătății orale, copiii de vârstă preșcolară/ și şcolară mică.
Determinanții sociali ai stării de sănătate (statutul socio-econonomic, sărăcia, nivelul redus de educație al părinților) conduc la apariția cariilor de la vârste foarte fragede. Astfel, o atenție particulară trebuie acordată categoriilor populaționale vulnerabile.
Necesitatea promovării sănătăţii în şcoli poate fi argumentată prin următoarele considerații:
• copilăria şi adolescenţa reprezintă anii de formare a comportamentelor, inclusiv cele privind sănătatea orală, ce vor însoţi elevii şi adolescenţii pe tot parcursul vieţii.
• școlile pot oferi un mediu propice pentru promovarea sănătăţii orale. Accesul la apă potabilă, de exemplu, poate permite desfăşurarea programelor de igienă generală şi orală. De asemenea, un mediu fizic sigur în şcoli poate contribui la reducerea riscului de accidente şi traumatisme dentare.
• povara bolilor orale la copii este semnificativă. Majoritatea afecţiunilor orale, odată apărute, sunt ireversibile şi durează întreaga viaţă, având impact negativ asupra calității vieţii şi stării generale de sănătate.
• politicile şcolare şi educaţia pentru sănătate sunt esenţiale pentru dobândirea comportamentelor sănătoase şi controlul factorilor de risc, cum ar fi aportul de alimente şi băuturi dulci, consumul de tutun şi alcool.
• școlile pot oferi o platformă pentru furnizarea îngrijirilor de sănătate orală, de exemplu servicii de prevenire şi curative.
• creșterea frecvenței periajului dentar poate fi realizată:
• prin educarea timpurie a copiilor de către părinți,
• dar și prin campanii susținute în școli, comunitate sau mass-media.
Concluzii generale
Caracterizarea sănătății orale în România având la bază date statistice clare și concludente reprezintă un deziderat dificil de pus în practică, foarte greu de realizat.
O cauză a lipsei datelor este reprezentată de faptul că datele nu sunt colectate omogen, neavând la bază o metodologie clară, un set de indicatori sau o obligație a stomatologilor de a raporta aceste aspecte..
Având în vedere asocierea unei sănătăți orale precare cu riscul pentru boli cardiovasculare, diabet, boli metabolice, se impune dezvoltarea unor măsuri de promovare a sănătății orale ca parte integrată a promovării sănătății în general.
Copiii preșcolari pot fi incluși ca a grup țintă în anchete de sănătate ca parte a populației obișnuite și programe de supraveghere a sănătății orale.
Programele de educație pentru sănătate sunt eficace și eficiente în adoptarea pe termen lung a unei igiene orale corecte.
În țările în care intervențiile de prevenire a cariilor din copilăria timpurie au fost integrate în programele de sănătate a mamei și copilului de la nivelul asistenței medicale comunitare și asistenței medicale primare (prin informare/educare/comunicare cu părinții), s-au redus vizitele la stomatolog, cât și prevalența cariilor la copiii cu vârste mai mici de șase ani Programele care integrează sănătatea orală și prevenirea bolilor cronice sunt benefice și s-au dovedit eficiente.
Last Updated on 14/03/2023 by admin