La nivel național, luna decembrie este dedicată informării despre bolile transmisibile HIV/SIDA, tuberculoză și hepatită virală. Sub sloganul „Zero Discriminare”, anul acesta, Institutul Național de Sănătate Publică, cu sprijinul direcțiilor de sănătate publică, desfășoară o campanie de informare cu privire la impactul bolilor transmisibile asupra individului, asupra societății și cu privire la conștientizarea riscurilor de infectare.
Infectarea cu HIV, bacilul tuberculozei și virusuri hepatitice nu are impact doar asupra sănătății, ci și asupra integrării în societate, de multe ori persoanele diagnosticate ajungând să fie marginalizate și stigmatizate, iar, uneori, toate acestea duc la sărăcie. În ciuda impactului pandemiei cu coronavirus asupra sistemelor naționale de sănătate, toate statele membre europene au datoria de a întări răspunsul multisectorial față de HIV, tuberculoză și hepatită virală.
Pandemia de COVID-19 a dezvăluit inegalitățile înrădăcinate în societățile noastre. Orice criză a sănătății îi lovește cel mai puternic pe cei mai săraci și pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, o situație de criză este și un semnal de alarmă, un prilej de a face lucrurile diferit, mai bine și împreună.
Eliminarea stigmatizării și discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului sunt esențiale pentru a pune capăt acestor boli transmisibile.
În România, în anul 2021 au fost raportate 559 de cazuri noi HIV/SIDA în sistemul de evaluare și monitorizare a infecției HIV/SIDA în care sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş”.
Cum ne putem proteja?
⁕ Folosiți întotdeauna prezervativul în timpul relațiilor sexuale, mai ales în cazul partenerilor întâmplători;
⁕ Faceți testul HIV, preferabil şi cu partenerul;
⁕ Folosiți întotdeauna doar propriile produse de igienă, precum aparatul de ras, periuţa de dinţi, forfecuța de unghii etc;
⁕ Folosiți mănuși de unică folosință ori de câte ori intrați în contact cu sânge sau orice secreții ale organismului;
⁕ Dezinfectați rănile cu produse antiseptice;
Atenție: pilula contraceptivă nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, deci nici față de HIV.
Institutul Național de Pneumoftiziologie “Prof. Dr. Marius Nasta”, organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România, a raportat în sistemul european TESSy, pentru anul 2020, 7693 de cazuri de tuberculoză.
Cum ne putem proteja?
Cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor severe de tuberculoză (miliara TB, meningita TB) este vaccinarea cu vaccinul BCG.
O serie de măsuri preventive pot impiedica răspândirea tuberculozei:
⁕ Acoperirea nasului și gurii cu un șervețel, în momentul strănutului sau tusei;
⁕ Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
⁕ Aerisirea frecventă a încăperilor;
⁕ Evitarea zonelor aglomerate și nesanitare.
Odată depistat cazul de tuberculoză, cea mai eficientă metodă de a preveni transmiterea bacteriei la alte persoane este tratamentul corect și complet al cazului !
Conform datelor raportate către INSP – CNSCBT, continuă trendul descendent pentru incidența raportată a hepatitei virale B. În anul 2021 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C –29 de cazuri, cu 19 mai puține față de anul precedent.
Cum ne putem proteja?
⁕ Folosiți doar propriile produse de igienă, precum aparatul de ras, periuţa de dinţi, forfecuța de unghii etc;
⁕ Folosiți întotdeauna prezervativul în timpul relațiilor sexuale, mai ales în cazul partenerilor întâmplători;
⁕ Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
⁕ În cazul hepatitei virale B, cea mai eficientă metodă de prevenire este vaccinarea.
Campania dedicată informării și conștientizării despre impactul acestor boli transmisibile este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.
La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Directia de Sănătate Publică Vrancea.
Contact: B-dul Garii, nr. 14, Focsani, telefon 0237/227 235 , website www.dspvn.ro
Last Updated on 08/12/2022 by admin