ZIUA NAŢIONALĂ A ALIMENTAȚIEI ȘI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE
-16 OCTOMBRIE 2022–
Campania “Alimentatie sanatoasa pentru toti – Importanta consumului de cereale integrale”, este dedicata promovarii nutritiei diversificate, bazate pe fructe si legume, care sa includa cereale integrale, ca factor essential in mentinerea unei vieti lungi si sanatoase.
• O alimentație sănătoasă ajută la prelungirea vietii si prevenirea numeroaselor boli netransmisibile (BNT), cum ar fi: boli cardiovasculare, diabet, cancer, boli mintale, etc. Cu toate acestea, producția crescută de alimente procesate, urbanizarea rapidă și schimbarea stilului de viață au dus la o schimbare a tiparelor alimentare. Oamenii consumă acum mai multe alimente bogate în energie, grăsimi, zaharuri libere și sare/sodiu, iar mulți oameni nu mănâncă suficiente fructe, legume și alte fibre alimentare, cum ar fi cerealele integrale.
• Pentru adulți, o alimentație sănătoasă include următoarele:
• Fructe, legume, leguminoase (de exemplu linte și fasole), nuci și cereale integrale (de exemplu porumb neprelucrat, mei, ovăz, grâu și orez brun).
• Cel puțin 400 g (adică cinci porții) de fructe și legume pe zi , excluzând cartofii, dulci și alte rădăcinoase cu amidon.
• Mai puțin de 10% din aportul total de energie din zaharuri libere , ceea ce este echivalent cu 50 g, pentru o persoană cu greutate corporală normală care consumă aproximativ 2000 de calorii pe zi, dar în mod ideal mai puțin de 5% din aportul total de energie, pentru beneficii suplimentare pentru sănătate. Zaharurile libere sunt toate zaharurile adăugate în alimente sau băuturi de către producător, bucătar sau consumator, precum și zaharurile prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și concentrate de suc de fructe.
• Mai puțin de 30% din aportul total de energie din grăsimi . Grăsimile nesaturate (se găsesc în pește, avocado, nuci și în uleiurile de floarea soarelui, soia, și măsline) sunt de preferat grăsimilor saturate (care se găsesc în carnea grasă, unt, ulei de palmier și ulei de cocos, smântână, brânză și untură) și trans – inclusiv grăsimi trans produse industrial (care se găsesc în alimente coapte și prăjite, gustări și alimente preambalate, cum ar fi pizza congelată, plăcinte, fursecuri, biscuiți, napolitane, tartine) și grăsimi trans provenite de la rumegătoare (se găsesc în carne și lactate de la animale rumegătoare, cum ar fi vacile, oile, caprele și cămilele). Se recomandă ca aportul de grăsimi saturate să fie redus la mai puțin de 10% din aportul total de energie și grăsimile trans la mai puțin de 1% din aportul total de energie. Grăsimile trans produse industrial nu fac parte dintr-o dietă sănătoasă și ar trebui evitate .
• Mai puțin de 5 g de sare (echivalentul a aproximativ o linguriță) pe zi . Sarea trebuie iodată.
• Pentru sugari și copii mici:
• Sfaturile pentru o alimentație sănătoasă pentru sugari și copii sunt similare cu cele pentru adulți, dar următoarele elemente sunt, de asemenea, importante: sugarii trebuie alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață; sugarii trebuie alăptați continuu până la vârsta de 2 ani și mai mult; de la vârsta de 6 luni, laptele matern trebuie completat cu o varietate de alimente adecvate, sigure și bogate în nutrienți. Sarea și zaharurile nu trebuie adăugate în alimentație.
Alimentația nesănătoasă este unul din cei patru factori de risc comportamental modificabili (alături de fumat, consum de alcool și inactivitatea fizică), care contribuie la apariția majorității bolilor cronice importante .
Cerealele integrale sunt considerate componente semnificative ale unei diete sănătoase. Consumul de cereale integrale este asociat cu o reducere a riscului de a dezvolta boli netransmisibile .
Aproximativ 70 de grame de cereale integrale pe zi pentru femei și aproximativ 90 de grame pentru bărbați este considerat un aport benefic pentru o alimentație sănătoasă.
Cerealele sunt alimente de bază și constituie o sursă majoră de carbohidrați, proteine și fibre pentru populația lumii. În plus, ele conțin vitamine (vitaminele B), minerale (zinc, fosfor, magneziu, fier), compuși bioactivi (cum ar fi antioxidanții) și alte substanțe fitochimice. Unele dintre efectele benefice ale cerealelor integrale asupra sănătății sunt atribuite conținutului în acești fitonutrienți bioactivi.
Aportul de cereale integrale este probabil asociat cu un risc scăzut de boli cardiovasculare.
Last Updated on 13/10/2022 by Galeș Cătălin