Anual, la 7 aprilie, este sărbătorită Ziua Mondială a Sănătăţii, cu scopul de a evidenţia o temă de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
În 1948, cu prilejul primei întruniri globale dedicată sănătăţii şi găzduită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. La această dată a intrat în vigoare Convenţia OMS. Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. Ziua mondială a sănătăţii a fost marcată pentru prima dată în 1950.
În ultimii 50 de ani, marcarea zilei mondiale a sănătăţii a scos în evidenţă aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor, dar şi schimbările climatice cu repercusiuni asupra sănătăţii. Sărbătoarea este marcată de activităţi care se extind dincolo de ziua în sine şi servesc drept ocazie de a concentra atenţia mondială asupra acestor aspecte importante ale sănătăţii globale.
„Planeta noastră – Sănătatea noastră” este tema din 2022 a acestei zile. În mijlocul unei pandemii, a unei planete poluate, a frecvenţei bolilor în creştere precum cancerul, astmul, bolile de inimă, de Ziua Mondială a Sănătății din acest an, OMS își va concentra atenţia globală asupra acţiunilor urgențe necesare pentru a menține oamenii şi planeta în condiții optime şi pentru a promova o mişcare de creare a societăţilor în care economiile
se concentrează asupra sănătăţii şi bunăstării planetare şi umane.
OMS estimează că peste 13 milioane·de decese din întreaga lume, în fiecare an, se datorează
unor cauze de mediu care pot fi evitate. Aceasta include criza climatică, care este cea mai mare ameninţare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea. Criza climatică este şi o criză de sănătate.
Poluarea aerului are un efect dezastruos asupra copiilor. La nivel mondial, până la 14% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 18 ani suferă de astm bronșic legat de factori de mediu, inclusiv poluarea aerului. În fiecare an, 543 000 de copii sub 5 ani mor din cauza bolilor respiratorii legate de poluarea aerului.
Poluarea aerului este, de asemenea, un factor determinant al cancerele din copilărie. Dacă femeile însărcinate sunt expuse la poluarea aerului, aceasta poate afecta creșterea creierului fetal. Poluarea aerului este, de asemenea, corelată cu tulburări cognitive, atât la copii, cât şi la adulţi.
Pe lângă faptul că ne afectează sănătatea, poluanţii din aer cauzează, de asemenea, daune mediului înconjurător pe termen lung, provocând schimbările climatice, ele însele o ameninţare majoră pentru sănătate şi bunăstare.
Deciziile noastre politice, sociale şi comerciale conduc la criza climatică şi de sănătate.
În această zi, dedicată Sănătății Planetei noastre, suntem capabili să reimaginăm o lume:
– în care aerul curat, apa· şi alimentele sunt disponibile pentru toţi?
– unde economiile sunt concentrate pe sănătate şi bunăstare?- unde oraşele pot fi locuite şi oamenii au control asupra sănătăţii lor şi asupra sănătăţii planetei?
Last Updated on 05/04/2022 by Stanciu Silviu