Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC) este marcată anual, în 24 martie, cu scopul de a atrage atenţia asupra cauzelor acestei boli, dar şi de a transmite informaţii referitoare la prevenţia şi tratamentul acesteia.
Data de 24 martie a fost aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei în 1982, ca zi internaţională dedicată eradicării acestei boli, deoarece la 24 martie 1882 bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea şi vindecarea tuberculozei.
Raportul Global pentru Tuberculoză din 2017 al OMS arată că 54 milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticul și tratamentul tuberculozei în perioada 2000-2017.
OMS a elaborat un program de lucru pentru perioada 2019-2023, în vederea eliminării TB, care vizează două obiective: 40 milioane de persoane cu TB să primească îngrijire, inclusiv 3,5 milioane de copii și 1,5 milioane de persoane cu TB rezistentă la medicamente; cel puțin 30 de milioane de persoane să beneficieze de servicii de prevenire a TB în perioada 2018-2022.
Sloganul din acest an al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei (24 martie) este: „Investiti pentru a eradica tuberculoza! Salvati vieti!”
Obiectivul campaniei il constituie informarea, diagnosticarea si tratarea cit mai precoce a tuberculozei, deziderate ce pot fi atinse numai printr-o finantare substantiala a programului de supraveghere si control a tuberculozei.
OMS estimeaza ca pandemia COVID a dus la un regres al tendintei de scadere a incidentei cazurilor de tuberculoza de cel putin 5 ani. Daca la acest fenomen adaugam si tensiunile politice si conflictul armat din Ucraina, urmat de migrarea importanta de populatie, s-ar putea sa avem o crestere si mai mare decat cea estimata. De aceea trebuie sa fim pregatiti, sunt necesare fonduri mai mari pentru programul de supraveghere si control al tuberculozei in vederea unui diagnostic rapid modern genetic si pentru terapie cu medicamentele necesare diverselor forme de tuberculoza care pot sa apară. Pe acest subiect, Dr. Carmen Țurcan a oferit un amplu interviu postului local de televiziune AtlasTV.
Last Updated on 25/03/2022 by Stanciu Silviu