Direcţia de Sănătate Publică Vrancea, în parteneriat cu cabinetele medicilor de familie, organizează în luna iulie 2021 campania de informare şi educare dedicată informării despre efectele activității fizice asupra organismului.
Beneficiile pentru sănătate ale activității fizice, de la cele cardiovasculare la cele mentale, sunt bine stabilite. În schimb, inactivitatea fizică, pe lângă fumat și obezitate, este un factor major de risc pentru bolile netransmisibile la nivel mondial.
Activitatea fizică regulată este dovedită a ajuta la prevenirea și gestionarea bolilor netransmisibile, cum ar fi bolile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat și mai multe tipuri de cancer. De asemenea, ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale, la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și poate îmbunătăți sănătatea mintală, calitatea vieții și starea de bine.
Activitatea fizică se referă la orice tip de mișcare. Modalitățile cele mai frecvente de a fi activ includ mersul pe jos, mersul pe bicicletă, pe motocicleta, diferite tipuri de sporturi, recreerea și jocul activ și pot fi realizate la orice nivel de abilitate și pentru plăcerea tuturor.
Cu toate acestea, estimările globale actuale arată că unul din patru adulți și 81% dintre adolescenți nu fac suficientă activitate fizică. Mai mult, pe măsură ce țările se dezvoltă economic, nivelurile de inactivitate cresc și pot ajunge până la 70%, din cauza schimbării mijloacelor de transport, a utilizării sporite a tehnologiei la muncă și pentru recreere, a valorilor culturale și a comportamentelor sedentare în creștere.
Planul global de acțiune al OMS privind activitatea fizică 2018-2030 – oameni mai activi pentru o lume mai sănătoasă – oferă un cadru de acțiuni politice eficiente și fezabile, care pot ajuta la susținerea, menținerea și creșterea activității fizice prin parteneriate interguvernamentale și multisectoriale.
În România, din totalul populației rezidente de 15 ani şi peste care muncesc realizând treburile ce fac parte din activitatea zilnică a fiecărei persoane (efectuând muncă remunerată sau neremunerată, muncă în gospodăria proprie, îngrijind familia, învăţând, căutând un loc de muncă, îngrijind persoane vârstnice etc.) mai mult de jumătate a declarat că atunci când muncesc petrec cea mai mare parte a timpului așezate sau în picioare (60,6%), un sfert din populaţie a declarat că desfăşoară o muncă ce presupune un efort fizic moderat, 5,7% au declarat că realizează o muncă solicitantă din punct de vedere fizic, iar 6,8% au precizat că nu desfăşoară nicio muncă ce presupune efort fizic sau nu au putut preciza tipul efortului fizic
Scopul campaniei: Integrarea activității fizice regulate ca parte a activității cotidiene
Grupurile țintă ale campaniei sunt populația generală, medicii de familie și asistenții comunitari.
Sloganul campaniei este: „Nici o zi fără activitate fizică”.
Obiectivele campaniei:
– Conștientizarea populației din grupurile țintă privind importanța și efectele activității fizice practicate în mod regulat, asupra sănătății fizice și mintale
– Informarea populației din grupurile țintă privind modalitățile de adoptare a activității fizice, sub orice formă a ei, în rutina zilnică.
Prin activităţile derulate și anume publicarea online si distribuirea informațiilor despre activitatea fizica, întâlniri de lucru cu medici de familie, medici școlari, asistenți medicali, asistenți medicali comunitari, dorim să conştientizăm populaţia generală privind beneficiile activității fizice şi responsabilitatea pe care o au ei înşişi în menţinerea sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii. La nivel judeţean coordonarea este asigurată de Direcția de Sănătate Publică Vrancea, Contact b-dul Gării, nr. 14, Focșani, Telefon 0237/225 979, website www.dspvn.ro
Informații suplimentare pot fi obținute prin accesarea link-ului:
https://drive.google.com/file/d/1RY-ttjrCAQu64_dxhk5gDrzg7u_D3yzK/view?usp=sharing
Last Updated on 30/06/2021 by Stanciu Silviu