Situaţia stringentă în care ne aflăm, cauzată de pandemie, reflectată în numărul mare de infectări şi decese asociate acesteia, ne impune să luăm măsuri şi să aducem în prim-plan importanța vaccinării, ca fiind cea mai eficientă şi sigură armă împotriva formelor grave de Covid-19 şi a deceselor asociate acestuia.
Vaccinarea este esenţială pentru protecţia omului, faţă de anumite boli contagioase grave.
În acest sens, informăm populaţia „Ce înseamnă de fapt vaccinarea şi în ce constă”.
Vaccinul este un produs de laborator care are capacitatea de a stimula organismul uman în vederea producerii de substanţe proprii de apărare, tocmai împotriva microbului sau virusului care a fost introdus sub formă de vaccin. Cu alte cuvinte, vaccinul lucrează faţă de organismul uman ca un agresor îmblânzit căruia i s-a luat puterea de a mai produce vreo boală. Organismul uman se comportă ca în faţa unei agresiuni reale şi îşi pune în joc armele de apărare, fabricând substanţele de apărare numite anticorpi. Anticorpii formaţi se răspândesc în tot organismul şi se instalează o stare de rezistență specială numită imunitate faţă de îmbolnăvirea pe care o poate produce microbul sau virusul respectiv în condiţii obişnuite. Această rezistență se dobândeşte la câteva săptămâni de la vaccinare şi durează ani de zile sau chiar toată viaţa.
Conform INSP, vaccinurile conţin forme modificate de virusuri sau bacterii care nu cauzează boala, dar care îţi „învaţă” sistemul imunitar ce să facă în caz că eşti atacat vreodată de virusurile sau bacteriile reale, potenţial periculoase. Când eşti vaccinat, sistemul imun răspunde prin crearea anticorpilor care să lupte cu virusul sau microbul respectiv. După vaccinare, corpul păstrează memoria intruziunii specifice. Dacă vine vreodată în contact cu microbul sau virusul real, anticorpii potriviţi îl distrug rapid, înainte de-a putea să producă îmbolnăvirea.
Conform OMS, COVID-19 Vaccines Moderna şi Pfizer acționează pregătind organismul să se apere împotriva COVID-19. Conțin o moleculă numită ARNm care cuprinde instrucțiuni pentru producerea proteinei virale de suprafață. Aceasta este o proteină de pe suprafața virusului SARS-CoV-2, de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulele organismului uman. Când se administrează vaccinul la o persoană, anumite celule din organismul său citesc instrucțiunile ARNm și produc temporar proteina virală de suprafață. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină, va produce anticorpi și va activa limfocitele T (globulele albe) pentru a o ataca. După vaccinare, virusul vaccinului pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc o genă pentru a produce proteina spike. Apoi, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirusul Sars-Cov-2.
Dacă, ulterior, persoană intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit să apere organismul de acesta. Molecula ARNm din vaccin nu rămâne în organism, ci se descompune la scurt timp după vaccinare.
Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca conține un adenovirus non-uman care nu se poate replica și nu poate provoca boli. Adenovirusul a fost modificat pentru a conține informația necesară producerii proteinei spike (cea care se găsește pe suprafața virusului SARS-CoV-2). Odată ce vaccinul este administrat, adenovirusul furnizează această informație către celulele umane, care încep să producă proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină și va produce un răspuns imun – anticorpi și celule T – împotriva sa. Dacă persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar îl va recunoaște și va fi pregătit să-l atace: anticorpii și celulele T vor lucra împreună pentru a elimina virusul.
Când sistemul imunitar ia contact pentru prima dată cu un vaccin, acesta activează două tipuri importante de celule albe din sânge. Primele sunt celulele B din plasmă, al căror principal rol este să producă anticorpi. Din păcate, acest tip de celulă are o durată scurtă de viaţă. De aceea, chiar dacă organismul va ”deborda” de anticorpi în doar câteva săptămâni, fără al doilea vaccin, acest efect este de multe ori urmat de un declin rapid. Această armă minunată, VACCINAREA, pe care o avem la îndemână, trebuie folosită din plin, fiind un mijloc sigur de apărare a sănătăţii faţă de pericolul bolilor transmisibile.
Last Updated on 20/05/2021 by Stanciu Silviu