Constatăm cu regret că subiectul campaniei de vaccinare din Vrancea este dus în derizoriu, abordat de unii drept pamflet și astfel considerat temă de interes și documentare pentru articolul intitulat „Angajații DSP Vrancea, încolonați spre centrul de vaccinare de la Suraia”, publicat recent într-un ziar local.
DSP Vrancea face precizarea că singura sa prioritate o reprezintă sănătatea cetățenilor, indiferent de apartenența socială, gen sau domiciliu. Instituția nu are niciun interes de susținere a disensiunilor inter-instituționale, așa cum se sugerează în articol. DSP Vrancea nu oferă asistență specializată cu dedicație, instituția fiind în permanență la dispoziția oricărui centru de vaccinare pentru ca întregul proces de imunizare, demarat pe 4 ianuarie 2021, să decurgă în condiții optime. În acest sens, DSP Vrancea, prin personalul din centrul de vaccinare de la Suraia, asigură și instruirea personalului responsabil din Centrul de Vaccinare Focșani. Întregul personal mobilizat are încheiate contracte de prestări servicii cu unitățile administrativ teritoriale pentru activitatea desfășurată la centrele de vaccinare din Odobești, DAS Focșani sau Suraia. De asemenea, DSP Vrancea a mai asigurat, pe bază de voluntariat, fluxul de vaccinare în cadrul centrului amenajat la Casa Armatei.
Faptul că DSP Vrancea s-a implicat în soluția relocării fluxurilor de vaccinare către centrul amenajat la Suraia, s-a procedat astfel pentru a nu se crea blocaje, cu consecințe grave pentru sute de cetățeni programați deja sau vaccinați cu prima doză, relocarea fluxurilor fiind singura soluție pentru menținerea în funcțiune a centrului de vaccinare. Centrul de la Suraia îndeplinea condițiile asigurării circuitelor pentru desfășurarea a încă 3 fluxuri de vaccinare. Odată cu relocarea acestora de la Casa Armatei, a fost necesară și implicarea personalului medical din cadrul DSP Vrancea și a voluntarilor. Disponibilitatea acestora și implicarea administrației publice locale din Suraia au condus la funcționarea celor 3 fluxuri în condiții optime. Când s-a luat decizia relocării, nu existau decât două posibilități: fie se închidea centrul existent la Casa Armatei până la identificarea din partea UAT Focșani a unui spațiu conform din punct de vedere sanitar pentru desfășurarea optimă a vaccinării (pentru cele 3 fluxuri), fie relocarea acestora către un centru deja existent. S-a preferat a doua soluție, singura în folosul cetățenilor, în condițiile neîndeplinirii atribuțiilor din partea municipalității a prevederilor HGR 1031/27 noiembrie 2020 – în care se menționează clar că autoritățile administrației publice locale au obligația organizării spațiilor ca viitoare centre de vaccinare, dotarea lor și asigurarea personalului medical – și refuzului constant al Primăriei Municipiului Focșani de preluare a celor trei fluxuri de la Casa Armatei. Dacă nu se menținea această stare de refuz, cu siguranță un alt centru ar fi fost deschis în municipiu, fără ca focșănenii să parcurgă aproximativ 25 de kilometri dus-întors pentru vaccinare.
Totodată s-a lansat în spațiul public ideea suplimentării fluxurilor de vaccinare la Dispensarul Sud Focșani, lucru imposibil întrucât din analizele inspectorilor DSP acest spațiu nu putea asigura decât funcționarea a doar două fluxuri, cu păstrarea măsurilor de distanțare și protecție sanitară.
Poate că în viziunea anumitor redactori, eforturile DSP Vrancea pentru susținerea campaniei de vaccinare inspiră abordări gen pamflet, însă pentru o instituție care acordă maxim de importanță sănătății cetățenilor din întreg județul nu este deloc ilară lipsa de organizare și implicare din partea administrației publice locale focșănene. Din contra, este cu atât mai grav faptul că deși s-a insistat către UAT Focșani, atât în cadrul ședințelor săptămânale ale Grupului tehnic de suport COVID-19 cât și celor organizate la DSP Vrancea, pentru organizarea unui alt spațiu la fel de generos, comparabil cu cel de la Casa Armatei, în care să funcționeze cele 3 fluxuri de vaccinare, menite a acoperi întregul bazin demografic al Focșaniului și al localităților limitrofe, din păcate acest lucru nu s-a întâmplat.
În consecință, DSP Vrancea respinge categoric orice acuzații precum că ar da dovadă de rea-credință sau, mai nou, ar oferi asistență de specialitate cu dedicație în desfășurarea procesului de imunizare la nivel județean. Instituția își conservă arealul de competență în avizarea din punct de vedere epidemiologic a tuturor centrelor de vaccinare organizate de unitățile administrativ teritoriale din județ și coordonarea activității medicale de vaccinare din aceste centre.
De asemenea, DSP Vrancea se asigură că toți cetățenii care doresc să se imunizeze au acces la vaccinare și va susține constant acest demers.
Last Updated on 07/04/2021 by Stanciu Silviu