Pe parcursul întregii luni martie, Ministerul Sănătății a finanțat și organizat campania „Fii mândru de zâmbetul tău! Ai grijă de sănătatea ta orală!”, campanie care aduce în atenția publică problematica sănătății orale pentru populația generală (inclusiv copii și adolescenți). Obiectivele urmărite au fost creşterea numărului de persoane informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia, a celor care adoptă comportamente adecvate în vederea menţinerii sănătăţii orale precum și formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare. Din păcate, datele statistice relevă faptul că nivelul stării de sănătate orală a populației în Romania se situează cu mult sub cel al țărilor din vestul Europei, în special datorită interesului scăzut față de prevenție și ca o consecință a diferențelor de ordin cultural și socio-economic.
Au fost identificate principalele obstacole în asigurarea unei sănătăți orale în rândul populației, acestea fiind legate de accesul încă limitat la serviciile medicale (venituri reduse, lipsa asigurărilor medicale), dar și de educația deficitară în privința igienei dentare și a importanței prevenției. Pe lângă acestea, se mai alătură factorii de risc precum nutriția deficitară, fumatul, alcoolul, igiena orală inadecvată.
Campania s-a derulat în vederea conștientizării importanței menținerii sănătății de-a lungul vieții pentru fiecare individ, că este important ca educația medicală să se formeze încă din copilărie, pentru reducerea pe cat posibil a complicațiilor și a tratamentelor costisitoare.
Direcția de Sănătate Publică a județului Vrancea s-a ocupat de derularea campaniei și a inclus întâlniri de lucru cu medici stomatologi școlari, elevi, cadre didactice, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.
În Focșani, sub coordonarea dr. Teodora Simionescu, au avut loc caravane de informare la Școala „Ion Basgan”, Școala „Nicolae Iorga”, Școala „Duiliu Zamfirescu”, Școala „Anghel Saligny”, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” și Colegiul Tehnic Ion Mincu. A fost subliniat faptul că există o legătură strânsă între sănătatea orală și cea generală, iar pentru un organism sănătos este foarte importantă prevenția și tratarea precoce a afecțiunilor orale. Elevii au reținut că încă de mici este foarte important să știe cum să asigure corect igiena orala, să prevină și să trateze precoce afecțiunile orale. Campania va continua până la finele lunii martie, derularea acesteia fiind menită a aduce un aport semnificativ conturării bunelor practici și a unei baze de cunoștințe solide în rândul populației școlare și nu numai.
Last Updated on 24/03/2021 by Stanciu Silviu