Pesticidele sunt utilizate pe scară largă în producţia agricolă pentru prevenirea sau combaterea dăunătorilor, a bolilor, a buruienilor şi a altor agenţi patogeni ai plantelor, în scopul reducerii sau eliminării pierderilor de producţie şi menţinerii unei calităţi ridicate a produselor. Deşi pesticidele sunt dezvoltate prin proceduri foarte stricte de reglementare pentru a funcţiona cu o certitudine rezonabilă şi cu un impact minim asupra sănătăţii umane şi asupra mediului, există preocupări serioase cu privire la riscurile pentru sănătate care rezultă din expunerea profesională şi din reziduurile din alimente şi apă potabilă.
Expunerea populaţiei generale la pesticide are loc în principal prin consumul de alimente şi de apă potabilă contaminate cu reziduuri de pesticide, în timp ce expunerea substanţială poate apărea şi în sau în jurul casei.
În ciuda popularităţii şi a utilizării pe scară largă a pesticidelor, există îngrijorări serioase cu privire la riscurile pentru sănătate care rezultă din expunerea agricultorilor la amestecarea şi aplicarea pesticidelor sau în câmpurile tratate şi din reziduurile pe alimente şi în apa de băut pentru populaţia generală. Aceste activităţi au provocat o serie de otrăviri accidentale şi chiar utilizarea de rutină a pesticidelor poate reprezenta un risc major pentru sănătatea agricultorilor atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung şi poate degrada mediul înconjurător.
Utilizarea pesticidelor implică riscuri directe pentru oameni și pentru animalele domestice și sălbatice.
Pesticidele sunt destinate pentru a controla organismele dăunătoare, dar un ingredient activ care distruge organismele dăunătoare poate fi la fel de periculos pentru organismele folositoare, pentru om si pentru animale. Studiile privind toxicitatea sunt doar orientative: ele sunt utilizate pentru a estima cât de otrăvitor este un pesticid comparativ cu altul. Unele pesticide sunt periculoase într-o singură doză sau la o expunere mare, aceasta proprietate fiind cunoscută sub numele de toxicitate acută. Altele pot fi periculoase după doze mici, repetate, aceasta proprietate fiind denumită toxicitate cronică.
TOXICITATEA ACUTĂ a unui pesticid se referă la efectele unei singure expuneri sau expuneri repetate într-un timp scurt, cum ar fi un accident atunci când se amestecă sau se aplică pesticide. Diferite semne si simptome sunt asociate otrăvirii acute. Un pesticid cu o toxicitate acută mare poate fi mortal chiar dacă se absoarbe o cantitate mică.
TOXICITATEA CRONICĂ se referă la efectele expunerii pe termen lung sau repetat la un nivel scăzut la o substanţă toxică. Efectele expunerii cronice nu apar imediat după prima expunere; pot trece ani înainte ca semnele și simptomele să se dezvolte.
Cum se recunoaște otrăvirea cu pesticide:
Pesticidele iritante care intră în contact cu pielea pot provoca:
• leziuni ale pielii, cu roșeaţă, mâncărime sau coșuri
• reacţie alergică a pielii care produce roșeaţă, inflamaţii sau vezicule
Mucoasele ochilor, nasului, gurii si gâtului sunt, de asemenea, sensibile la substanţele chimice.
Expunerea la pesticide poate provoca:
• senzaţie de înţepături și inflamarea mucoaselor.
În cazul în care un pesticid este înghiţit, inhalat sau absorbit prin piele sau ochi pot apărea leziuni interne. Simptomele variază de la organ la organ.
• Afectarea pulmonară poate duce la dificultăţi de respiraţie, salivare abundentă sau respiraţie rapidă
• Leziuni directe la nivelul stomacului si intestinelor pot produce greaţă, vărsături, crampe abdominale sau diaree
• Leziuni ale sistemului nervos pot provoca oboseală excesivă, somnolenţă, cefalee, contracţii musculare și amorţeală.
Alte informații pot fi obținute accesând link-ul https://drive.google.com/file/d/15rNiDGszBk384g6bqlIOJvHn2TXTa1uT/view?usp=sharing.
Last Updated on 18/08/2020 by Stanciu Silviu