Chiar dacă ne aflăm în ultima lună de vară, în această perioadă temperaturile rămân în continuare foarte ridicate, fenomen care se va prelungi până spre începutul toamnei. Acest fapt impune o intensificare a măsurilor de informare a populației privind efectele caniculei asupra stării de sănătate. Pentru prevenirea unor incidente, DSP Vrancea recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.
Lumina soarelui şi razele ultraviolete au un rol esenţial în dezvoltarea corpului, mai ales a oaselor, prin sintetizarea vitaminei D şi în tratarea rahitismului, care trebuie tratat din copilărie.
Expunerea la razele UVA stimulează şi producţia de melanină, pigmentul care colorează pielea şi ne bronzează. Melanina absoarbe atât radiaţiile UVA, cât şi pe cele UVB, protejând pielea de efectele negative ale radiaţiilor.
Expunerea prelungită la soare are însă şi efecte dăunătoare, cum sunt accelerarea îmbătrânirii pielii şi în unele cazuri, apariţia cancerului de piele.
Razele UV sunt un tip de radiaţii electromagnetice emanate de soare. Dintre toate razele UV, cele nocive sunt cele de tip UVA şi UVB, care nu pot fi blocate de stratul de ozon, ajung pe pământ şi afectează corpul uman, dar şi obiectele de pe pământ.
Razele UVA pot afecta ADN-ul celulelor pielii, fiind asociate cu daunele aduse acesteia pe termen lung – apariţia ridurilor şi îmbătrânirea pielii. Totodată, aceste raze au un rol important şi în apariţia unor tipuri de cancer de piele. În general, saloanele de bronzare emana o cantitate mare de radiaţii UVA, despre care este demonstrat ştiinţific că măresc riscul de cancer de piele.
Razele UVB sunt mai puternice decât razele UVA. Acestea pot afecta ADN-ul celular al pielii, însă totodată sunt responsabile şi pentru arsurile solare. Mai mult decât atât, ele pot cauza şi cancer de piele.
Razele UVC sunt cele mai puternice radiaţii ultraviolete, însă din fericire acestea nu pătrund prin atmosfera şi nu fac parte din lumină soarelui. Drept urmare, razele UVC nu afectează pielea în niciun fel .
Razele UV pot fi intensificate dacă se reflectă în suprafeţe precum apa, nisipul, zăpadă, asfaltul sau iarba.
Ochii sunt direct afectaţi de radiaţiile UV
Expunerea exagerată şi fără o protecţie adecvată a ochilor la soare poate duce la apariţia fotocheratitei ce se manifesta prin vedere înceţoşată, fotofobie (sensibilitate exagerată la lumină), lăcrimare, senzaţie de corp străin, simptomele fiind mai persistente după 6-12 ore de la expunere.
În general lentilele din plastic (în special cele din policarbonat) oferă protecţie superioară celor din sticlă.
Pentru că ochii să fie protejaţi de radiaţiile UV, trebuie să ţii cont de următoarele aspecte atunci când alegi ochelarii:
•Lentilele trebuie să blocheze în proporţie de 99-100% atât radiaţiile UVA, cât şi pe cele UVB
• Lentilele trebuie să fie într-o singură culoare şi fără imperfecţiuni
• Lentilele ar trebui să fie gri sau în nuanţe de cenuşiu (acestea sunt singurele care reduc luminozitatea fără să distorsioneze modul în care sunt percepute culorile)
Culoarea lentilelor nu are de-a face cu capacitatea acestora de a bloca radiaţiile UV. Asta înseamnă că ochelarii de soare cu lentile foarte închise la culoare pot fi complet inutili dacă nu au protecţie solară, la fel cum ochelarii cu lentile în nuanţe deschise protejează perfect împotriva radiaţiilor dacă au filtru UV.
Pe piaţa găsim o serie de produse cu factor de protecţie, care acţionează precum o barieră temporară în fata radiaţiilor ultraviolete. Pentru a ne proteja de radiaţiile UV putem folosi haine din materiale naturale, cum sunt bumbac, în, cânepă, loţiuni şi produse de make-up cu factor de protecţie solară, balsam de buze cu SPF, pălării, ochelari de soare cu lentile polarizate şi până şi umbrele de plajă.
*Alimentaţia joacă un rol important în menţinerea sănătăţii, în general, însă ceea ce nu mulţi ştiu este că alimentele consumate ne pot ajuta să ne protejăm de radiaţiile UV şi efectele nocive ale acestora. Alimentele bogate în antioxidanţi, precum fructele şi legumele, precum şi alimentele cu potenţial antiinflamator sunt în mod deosebit eficiente în contracararea efectelor radiaţiilor UV.
Expunerea la razele UV stimulează stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi, ceea ce înseamnă că procesul de îmbătrânire este favorizat de aceste radiaţii solare. Însă o alimentaţie sănătoasă, bogată în nutrienţi de preţ, are capacitatea de a anula efectele radicalilor liberi. Pepenele, roşiile, ceaiul verde, sparanghelul, cireşele, fructele citrice, spanacul, somonul şi icrele sunt doar câteva exemple de alimente bogate în antioxidanţi, vitamine, minerale şi Omega-3, care sunt de mare folos organismului atunci când vine vorba despre expunerea la radiaţiile ultraviolete. De aceea, mai ales pe timpul verii este recomandată adoptarea unei diete bogate în fructe, legume şi cereale integrale. Hidratarea este, de asemenea, importanţă mai mult decât oricând în zilele în care ne expunem la razele UV. Asta pentru că radiaţiile solare favorizează deshidratarea pielii, accentuând astfel efectele negative la nivel cutanat ale expunerii la soare. De asemenea, căldura ce vine la pachet cu radiaţiile solare puternice, ne face să transpirăm şi astfel apare riscul deshidratării. Atunci când te expui la soare, nu aştepta să ţi se facă sete, ci bea apă în mod instinctiv, fără să fie neapărat necesar. Sucurile naturale şi ceaiurile pot fi şi ele folosite pentru hidratarea organismului.
Last Updated on 17/08/2020 by Stanciu Silviu