Soarele este necesar sănătății umane, așa cum sunt hrana, apa, oxigenul și mișcarea. Expunerea excesivă și neprotejată la soare poate avea însă consecințe nefaste, imediate sau în timp, atât asupra pielii cât și asupra sănătății generale a organismului. La polul opus, evitarea completă a soarelui este de asemenea periculoasă și poate conduce la boli foarte grave. Însă expunerea moderată la soare, cu protecție adecvată, este benefică pentru sănătatea generală a organismului. Așadar, trebuie să ne bucurăm de soare și lumină, învățând cum să evităm pericolele posibile.
Medicii dermatologi atrag atenția despre lucrurile care, pe fondul epidemiei cu COVID-19, par să fi trecut în planul secund, mai exact despre pericolele expunerii excesive la soare, despre examinarea corectă a aluniţelor, dar şi despre faptul că dermatologia nu înseamnă – aşa cum este percepută de multe ori – doar injectare şi frumuseţe. Oamenii nu cred că se poate muri dintr-o aluniţă, așa cum se moare dintr-o tumoră la stomac sau ficat.
La copii, protecţia este obligatorie. Până la 18 ani nu trebuie să se expună excesiv. Copilaşii trebuie să se protejeze cu echipamente de neopren, pălărie, ochelari de soare. Până la 6 luni nu e bine să fie expus la soare copilul. După 6 luni trebuie expus gradual, pentru că nu şi-a desăvârşit pigmentul.
Cât privește mersul la solar şi sursele artificiale de ultraviolete, medicii susțin că oamenii merg la solar „ca să arate că au un statut social”. Sursele artificiale de ultraviolete au fost definite de OMS ca agenți carcinogenetici umani, inductori de cancere. Cu toate că românii sunt internauţi şi tinerii citesc pe internet şi se informează, moda tinde să câștige teren, în dauna sănătății, mai susțin specialiștii.
Last Updated on 03/07/2020 by Stanciu Silviu