România se află, începând cu 1 iunie 2020, la jumătatea perioadei stării de alertă, instituite în ţara noastră începând cu data de 15 mai 2020, în contextul pandemiei de COVID-19. Odată cu trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, au declarat, în mai multe rânduri, că măsurile de relaxare vor fi aplicate gradual, din două în două săptămâni, în funcţie de evoluţia epidemiologică.
În acest context, Direcția de Sănătate Publică Vrancea vine cu un set de recomandări, conform normelor legale prevăzute și în raport cu anumite segmente de activitate:
MĂSURI SPECIFICE SPORTULUI, VALABILE EXCLUSIV PENTRU ACTIVITĂŢILE SPORTIVE CARE SE POT PRACTICA INDIVIDUAL,
ÎN GRUPURI NU MAI MARI DE 3 PERSOANE, ÎN AER LIBER
Autorităţile locale au obligaţia de a asigura accesul cetăţenilor pentru desfăşurarea activităţilor sportive ȋn aer liber, ȋn parcurile localităţilor şi pe terenurile de sport ale instituţiilor aflate ȋn administrare.
1. Lista ramurilor sportive care se pot practica este următoarea:
Atletism:
Probele de alergare, aruncarea ciocanului, aruncarea discului, aruncarea greutăţii, aruncarea suliţei.
Ciclism rutier, mountain bike:
echitaţie, motociclism, tenis.
Probele practicate pe role sau piste sintetice.
1. Este permisă tuturor sportivilor, cu condiţia respectării tuturor măsurilor de distanţare socială și igiena personală, pregătirea fizică generală ȋn aer liber ( stretching, elemente din şcoala alergării, exerciţii de echilibru şi orientare spaţială din gimnastică, exerciţii cu propria greutate, exerciţii de tehnică şi tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situaţii specifice de lupta/joc, execuţia tehnică/tactică de tip box cu umbră, exersarea fără minge a tehnicilor de joc etc. )
2. În cazul ȋn care disciplinele sportive enumerate mai sus sunt practicate in aer liber, dar ȋn interiorul unor baze sportive, administratorii acestor baze trebuie să ia măsuri pentru ca următoarele condiţii să fie îndeplinite:
- Bazele sa fie împrejmuite;
- Fiecare punct de acces să fie păzit;
- Să se facă triajul epidemiologic al participanţilor la activitatea sportiva şi măsurarea temperaturii corporale la intrarea ȋn baza sportivă;
- La accesul ȋn bază, sportivii vor fi trecuţi pe un tabel nominal, pentru a facilita Ancheta epidemiologica, ȋn cazul descoperirii unui caz de infectare cu SARS-CoV 2;
- Accesul să fie permis numai in funcţie de capacitatea bazei, pentru a evita aglomeraţia, pe baza de programări prealabile, calculate ȋn aşa fel ȋncât să se permită timp suficient ȋntre utilizatori pentru dezinfectarea spaţiului;
- Accesul spectatorilor ȋn bazele sportive nu este permis. Prin excepţie, minorii pot avea ca însoţitor o singură persoană adultă;
- Nu va fi permis accesul public la spaţiile care prezintă risc epidemiologic semnificativ (duşuri, saună, vestiar, sală de fitness, sală de masaj, sală de mese, etc.);
- Este permisă funcționarea automatelor de distribuire a alimentelor, a băuturilor răcoritoare şi a cafelei, iar conducerea bazei sportive are obligaţia de a asigura dezinfectarea acestora ȋn mod regulat;
- Fiecare bază va avea asigurata cel puţin o camera suplimentară (spaţiu de izolare), care să nu comunice cu celelalte spaţii definite, pentru cazul ȋn care o persoana prezintă ȋn timpul antrenamentului/al lucrului simptomatologice COVID-19. Utilitatea acesteia este aceea de a izola aceste persoane care prezintă simptome pană la un consult de specialitatea/evacuare;
- Dacă o baza sportivă nu poate îndeplini condiţiile de mai sus, aceasta va rămâne închisă.
Condiţii de antrenament:
1. Se permite practicarea activităţilor sportive doar pe terenuri ȋn aer liber. Desfăşurarea activităţilor în săli, baloane presostatice sau alte structuri închise este interzisă.
2. Pe tot parcursul antrenamentului trebuie sa fie păstrată o distanţă de siguranţă faţă de celelalte persoane care ar putea să fie prezente. Aceasta distanţă este de cel puţin 2 metri in perioadele de repaus şi de cel puţin 6 metri ȋn perioadele de activitate fizică intensa, pentru a ţine cont de faptul că particulele de transpiraţie ori saliva se pot transmite pe distanţe mult mai mare in acest context.
3.Este interzisă eliminarea salivei în spaţiul de antrenament.
4. Materialele şi echipamentele sportive (de exemplu: bicicleta, racheta de tenis, arcul, etc.) trebuie să fie folosite exclusive de o singura persoana sau să fie dezinfectate complet înainte de a trece de la un sportiv la altul.
5. Condiţii specifice:
Atletism:
– În timpul probelor de alergare, distanţa între sportivi trebuie sa fie de minimum 10 metri;
Ciclism:
– Distanţa de siguranță ȋntre sportivi este de minimum 10 metri.
MĂSURI CARE VOR FI RESPECTATE ȊN MIJLOACELE DE TRANSPORT
1. Asigurarea distanţei de protecție ȋntre persoane de cel puțin 1,5metri in zonele cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/debarcare, terminale aeroporturi, stații metrou.
2. Se efectuează dezinfecția periodică a zonelor cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/debarcare, terminale aeroporturi, stații de metrou. In zonele intens circulate operațiunile de dezinfecție se vor realiza la un interval de maximum 4 ore.
3. Purtarea măștii de protecție care sa acopere nasul si gura este obligatorie ȋn toate gările, autogările, porturile, locurile de îmbarcare/debarcare, terminalele aeroporturilor, stațiile de metrou.
OPERATORI FEROVIARI
1. Purtarea măştii de protecție va fi obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor și pe toată durata călătoriei.
2. Garniturile de tren trebuie salubrizate și igienizate înainte de plecarea ȋn fiecare cursă.
3. Lucrătorii din transportul feroviar vor trebui sa fie dotați cu măşti și mănuși.
4. Vor fi montate dozatoare cu biocide ȋn punctele de acces ȋn gară.
OPERATORI DIN DOMENIUL TRANSPORTULUI RUTIER DE PERSOANE
1. În zona ușii de acces a pasagerilor, în interiorul mijlocului de transport, se montează dozatoare cu soluții dezinfectante, pe bază de alcool. Înainte de plecarea în cursă, se efectuează obligatoriu curăţenia și dezinfecția mijlocului de transport, utilizând metode de curăţare umedă.
2. Conducătorul auto și pasagerii sunt obligați să poarte masca de protecție, care să le acopere gura și nasul, pe durata efectuării cursei.
3. La îmbarcare/debarcare pasagerii vor respecta distanţa de siguranță minimă unul faţă de celălalt.
4. Accesul pasagerilor ȋn mijlocul de transport se realizează pe ușa din faţă, iar coborârea, pe cealaltă/celelalte uși.
5. Transportul pasagerilor este permis doar pe scaun.
MĂSURI CARE VOR FI RESPECTATE ÎN UNITĂŢILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT
1. Se va măsura temperatura (care nu trebuie să depăşească 37 C) :
– personalului didactic,
– personalului didactic auxiliar,
– personalului nedidactic,
– elevilor.
2. Dacă sunt prezente simptome de boală, nu se permite accesul în unitatea școlară și se recomandă prezentarea la medicul de familie.
3. În curtea şcolii vor fi delimitate şi semnalizate trasee ce respectă normele de distanțare fizică.
4. La intrarea ȋn unitatea de ȋnvăţământ vor fi asigurate materiale şi echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, substanțe dezinfectante pentru mâini).
5. Elevii, personalul didactic, auxiliar și nedidactic vor purta masca de protecție pe toata durata activităților și ȋşi vor igieniza regulat mâinile cu substanțe dezinfectante sau săpun.
6. Coridoarele, cancelaria, grupurile sanitare și sălile de clasă vor fi dezinfectate regulat cu substanțe biocide.
7. Activitățile se vor desfăşura cu maximum 10 elevi, situați la circa 2 metri distanţă unul de altul, care vor purta permanent masca pe parcursul activităților din şcoală.
8. Durata activităților(2-12.06.2020) ȋn şcoală nu va fi mai mare de 3 ore.
MĂSURI CARE VOR FI RESPECTATE ÎN SPAȚIILE PUBLICE ÎNCHISE
- Masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, ȋn spaţii comerciale şi la locul de muncă pe toată durata prezenței, ȋn oricare dintre aceste situații.
- Măştile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curăţarea frecventa a mâinilor, cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.
- Masca de protecție trebuie să acopere gura și nasul și să fie schimbată la 4 ore, de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat. In timpul purtării nu se atinge masca. După utilizare, masca se aruncă într-un spațiu special amenajat. Nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale.
- Triajul epidemiologic constă în:
– măsurarea temperaturii corporale cu termometru necontact, care să nu depășească valoarea de 37,3 gr. C.
– observarea semnelor și simptomelor respiratorii: tuse frecventă, strănut și îndrumarea către medicul de familie.
5. Pentru alte persoane decât cele angajate se efectuează:
– măsurarea temperaturii corporale.
– observarea semnelor și simptomelor respiratorii.
– indicația de a se adresa medicului de familie, dacă valoarea temperaturii corporale depășește valoarea de 37,3 gr. C.
– dacă persoana este sănătoasă, i se permite accesul în incintă, numai dacă are motive justificate.
MĂSURI DE RESPECTAT ÎN SPAŢII PUBLICE DESCHISE
La intrarea pe terase se impune respectarea unor condiții:
1. La terase se va merge pe baza de rezervare.
2. Se vor dota cu dispozitive și produse biocide avizate de Ministerul Sănătății necesare dezinfectării mâinilor personalului lucrător și ale clienților.
3. Va exista, totodată, un registru de evidenţă a rezervărilor clienţilor, astfel încât în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienţilor unităţii de alimentaţie, să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică.
3. Se va respecta o distanţă de minim 2 metri între mese și cel mult 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.
4. Va fi interzis transferul meniurilor sau al solnițelor de la o masă la alta, precum şi consumarea produselor ȋn picioare.
5. Personalul care servește clienții va purta măşti şi mănuși. 6. Se asigură că se efectuează dezinfecţia meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.
Last Updated on 03/06/2020 by Stanciu Silviu