Direcția de Sănătate Publică Vrancea respinge acuzațiile formulate de Primăria Focșani la adresa instituției noastre în ceea ce privește kiturile puse la dispoziție de către municipalitate. Vrâncenii trebuie să știe că fosta conducere a DSP a încheiat un acord verbal cu primarul Cristi Misăilă, ulterior redactând un protocol pe data de 13 aprilie, înregistrat pe 14 aprilie la DSP Vrancea, pe numele fostului director Cătălin Graur. Noua conducere a instituției a luat la cunoștință de existența protocolului și a adăugat o notă de fundamentare reală, cu toate costurile pe care le implică folosirea celor 1.000 de kituri. În aceste condiții, DSP Vrancea, după fundamentarea făcută de Departamentul financiar și Laboratorul DSP, a anunțat primăria că trebuie găsite soluții cu privire la costurile pentru celelalte consumabile aferente testărilor, costuri care nu au fost trecute în protocolul făcut inițial de vechea conducere a DSP.
Mai mult, testările respective se fac cu reactivi achiziționați de primărie, de la bugetul local, și nu pot fi decontați pe un program național de sănătate, conform metodologiei și ordinelor sanitare în vigoare, chestiuni pe care edilul municipiului Focșani ar fi trebuit să le ia în calcul, având în vedere experiența sa administrativă și financiară.
Conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborat de Institutul Național de Sănătate Publică, testarea se face în mod gratuit, prin Programul Național de Sănătate, în ordinea recomandărilor de prioritizare. Aceeași metodologie stabilește și posibilitatea ca instituțiile să încheie protocoale de testare contracost, suplimentar față de Programul Național de Sănătate de testare gratuită, și care pot fi realizate din resurse proprii sau în colaborare cu laboratoare specializate.
Chiar am cerut Primăriei Focșani să ne înștiințeze cât mai rapid cine va suporta acest cost suplimentar pe fiecare testare, deoarece în protocolul inițial erau menţionate și instituţii care nu sunt subordonate municipalității, iar lucrurile trebuie clarificate tocmai pentru a nu fi probleme de legalitate cu privire la bugetarea testelor. Primăria Focșani trebuie să știe că tot din banii focșănenilor a luat acele 1.000 de kituri, exprimarea folosită de edil – ”din bugetul Primăriei” – fiind una care vrea să creeze confuzie în rândul oamenilor, de parcă „bugetul Primăriei” ar fi un buget privat, nu unul public, rezultat din taxele și impozitele plătite de focșăneni.
Putem adăuga că am fost uimiți de faptul că proiectul de hotărâre prin care s-au alocat banii pentru teste nu a fost fundamentat cu un protocol, acesta fiind făcut pe repede înainte în momentul schimbării conducerii DSP, lucru care ridică mari suspiciuni, atât legate de profesionalism cât și de intenții.
DSP Vrancea manifestă o deschidere totală față de rezolvarea problemelor din această perioadă și își dorește un dialog eficient bazat pe soluții și comunicare reală, nu atacuri politice sau de altă natură din partea Primăriei Focșani.
DSP Vrancea, 12 mai 2020
Last Updated on 12/05/2020 by admin